• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Звернення Яготинського РС ГУ ДСНС до жителів Яготинщини!

Звернення Яготинського РС ГУ ДСНС до жителів Яготинщини!

2020-01-16

/Files/images/1484808119_1027731_800x600_telegraf.jpg

Звернення Яготинського РС ГУ ДСНС до жителів Яготинщини!

Шановні жителі Яготинщини незабаром, 19 січня, ми будемо святкувати одне із дванадцяти найбільших християнських свят – Хрещення Господнє або Богоявлення. Найпоширенішою традицією на Водохреща була й залишається традиція купання в освяченій ополонці. Щороку дедалі більше українців наважуються зануритися в крижану освячену воду. Вважається, що в цей день вона набуває цілющих властивостей.

Напередодні свята, звертаємося з застереженням – будьте обережні при зануренні в крижану воду на Водохреща, не допускайте переохолодження організму, бути вкрай обережними перебуваючи поблизу водних об’єктів під час святкування: не виходьте без потреби на лід, не залишайте без нагляду дітей поблизу річки чи ставка, переконайтеся, що лід, на який ви виходите, достатньо міцний.

Якщо все ж наважилися скупатися в ополонці на Водохреща, вам необхідно знати декілька простих правил, щоб купання було на благо:

– Потрібно заздалегідь порадитись із сімейним лікарем, щоб бути упевненими, що у вас немає медичних протипоказань, адже існує цілий перелік гострих та хронічних захворювань, при яких зимове плавання протипоказане.

– Виберіть відповідне місце для купання. Ніколи не купайтеся наодинці та у підозрілих водоймах!

– Правильно підберіть одяг. Обов’язково візьміть з собою теплий одяг, щоб мати змогу після купання обтертися насухо і передягтись.

– Перш ніж зайти у воду – розігрійтеся. Для цього використайте легкі фізичні вправи – нахили, махи руками, присідання.

– Купайтеся без фанатизму. Найчастіше, занурившись у воду, людина відчуває різкий прилив енергії, ейфорію, і затримується в ополонці досить довго. Це помилка, яка може привести до серйозних наслідків, тривале перебування у водоймищі призводить до переохолодження організму, в людини може виникнути судома, припиняється дихання, можлива втрата свідомості. Людям, для яких «моржування» не є звичним способом життя, доцільно перебувати у воді не довше 1-2 хвилин.

– Ніяких алкогольних напоїв до купання. Вони сприяють розширенню судин, відтак організм швидко втрачає тепло і людина замерзає.

– Зігрійтеся після пірнання. Як тільки ви вилізли із крижаної води, гарненько розітріть тіло рушником. Далі надіньте суху білизну і теплий одяг. Після цього можна випити гарячого чаю.

– На випадок, якщо все ж таки доведеться надати допомогу потерпілому за відсутності медичного працівника, слід зробити наступне: якомога швидше укрити потерпілого від вітру і холоду; замінити мокрий одяг; якщо необхідно, зробити штучне дихання та непрямий масаж серця; по-можливості дати йому гарячу їжу і питво. Ні в якому разі не намагайтеся відігріти таку людину гарячою водою чи вогнем!

НЕХАЙ ВАШ ВІДПОЧИНОК БУДЕ РАДІСНИМ, ПРИЄМНИМ,

А ГОЛОВНЕ – БЕЗПЕЧНИМ!

Начальник Яготинського РС ГУ ДСНС України у Київській області Сергій Власко

Кiлькiсть переглядiв: 128

Коментарi