• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Дії населення у разі виникнення паводку, повені

Дії населення у разі виникнення паводку, повені

2023-04-21

При отриманні попередження про загрозу затоплення внаслідок виходу із берегів великих та малих річок, внаслідок руйнування гребель водосховищ і виникнення катастрофічного затоплення слід дотримуватися встановленого порядку, без зволікання вийти в безпечні підвищені місця.

При рятувальних роботах, необхідно проявляти витримку і розважливість, суворо дотримуватися вимог рятувальників. Не можна переповнювати рятувальні засоби (катери, човни, плоти і т.д.), бо це загрожує безпеці рятувальників і тих, хто евакуюється.

Якщо є час, то необхідно вжити заходи щодо рятування майна і матеріальних цінностей - перенести їх на верхні поверхи будинків.

При достатній кількості часу здійснюються заходи щодо підготовки і проведення завчасної евакуації населення і сільськогосподарських тварин, вивозу матеріальних цінностей з районів можливого затоплення, про що оголошується спеціальним розпорядженням місцевих державних адміністрацій, органами місцевого самоврядування.

Населення про початок і порядок евакуації оповіщається з використанням сирен місцевих радіотрансляційних мереж і телебачення. Населенню повідомляються місця розгортання збірних пунктів евакуації, строки прибуття на ці пункти, маршрути руху під час евакуації пішим порядком, а також інші відомості, що зумовлюються місцевою обстановкою, очікуваним масштабом лиха.

У випадку раптових паводків попередження населення здійснюється всіма наявними технічними засобами оповіщення, зокрема - гучномовцями на пересувних установках.

Під час повені або паводка, населенню необхідно:

· зберігати спокій, уникати паніки;

· швидко зібрати документи, коштовності, ліки, продукти та необхідні речі;

· надати допомогу дітям, інвалідам та людям похилого віку, які підлягають евакуації, в першу чергу;

· при можливості негайно залишити зону затоплення;

· перед виходом з будинку вимкнути електрику та перекрити газ, загасити вогонь у грубах, зачинити вікна та двері;

· відчинити хлів - дати худобі можливість рятуватися;

· піднятися на верхні поверхи, якщо будинок одноповерховий – зайняти горища;

· до прибуття допомоги залишатися на верхніх поверхах, дахах, деревах чи інших підвищеннях та сигналізувати рятівникам, щоб могли вас знайти;

· перевірити, чи немає поблизу потерпілих, надати їм можливу допомогу;

· потрапивши у воду, зняти з себе важкий одяг і взуття, відшукати поблизу плавучі предмети, якими можна скористатися до отримання допомоги.

Необхідно пам'ятати деякі правила поведінки, коли людина повертається на територію після закінчення повені:

· переконатися, що ваше житло не зазнало внаслідок повені ушкоджень, та не стало аварійним, немає небезпечних уламків та сміття;

· не користуватися електромережею до повного осушення будинку;

· обов'язково кип'ятити питну воду, особливо з джерел водопостачання, що були підтоплені;

· просушити будинок, провести ретельне очищення та дезінфекцію забрудненого посуду і домашніх речей та прилеглої до будинку території;

· здійснювати осушення затоплених підвальних приміщень;

· заборонено вживати продукти, що були підтоплені водою під час повені - позбудьтеся їх та консервації, що була затоплена водою і дістала ушкодження.

Кiлькiсть переглядiв: 38

Коментарi